Over Mij

 

Even voorstellen …..

Mijn naam is Han de Weerd (1956) en ben ik sinds 2000 als freelance multimedia producer verbonden aan diverse bedrijven waarbij ik mij bezig hou met grafisch ontwerp, websiteontwikkeling en beheer.

Daarnaast hou ik mij sinds 2014, als semi-professioneel fotograaf bezig met foto-opdrachten voor particulieren en bedrijven en geef ik, indien de mogelijkheid zich voordoet, af en toe een workshop of cursus fotografie.

Doordat ik in 2015 met pensioen ben gegaan kan ik, naast mijn werkzaamheden, meer tijd kan besteden aan mijn grootste passie, de fotografie.

Ik voel mij het meeste natuurfotograaf maar wel in de breedste zin des woord. Landschappen, de dieren die hierin leven en de licht- en weersomstandigheden zijn mijn favoriete onderwerpen maar ook in Urban Jungle (Stad) met al haar bewoners en facetten voel ik mij meer dan thuis.

Naast mijn fotograferen beoefen ik sinds 1994 aikido. Ik ben officieel A-leraar aikido (JBN), ben in het bezit van de 2e dan en verzorg ik sinds 2006 de aikidolessen bij Budovereniging Asahi. Vanaf september 2005 beoefen ik naast aikido ook een traditionele krijgskunst genaamd shinto muso-ryu jo en bezit hierin de 1e dan.

Naast de muziek, zowel als luisteraar als ook als muzikant (producer), ben ik een aantal jaren geleden begonnen met het geven van lezingen en workshops over aikido en fotografie.

Mijn Interesse ….

Mijn interesse op het gebied van de fotografie is zeer breed. Mijn portfolio is dan ook een afspiegeling van deze brede interesse.

In mijn vrij tijd ben ik samen met mijn vrouw, veel in de natuur te vinden om te wandelen en te fotograferen.

Het fotograferen van, in het wild levende dieren, is één mijn grootste passie waarbij het fotograferen van vogels een bijzonder plaats voor mij inneemt. Uiteraard wordt het landschap waarin wij ons vaak vertoeven tijdens deze wandeling met zeer grote regelmaat ook gefotografeerd.

Het fotograferen van mensen in hun dagelijkse leven neemt voor mij een steeds belangrijker plaats in. Vooral de emotie die een zwart-witfoto in straatfotografie kan opwekken intrigeert mij.

 

Het verleden …..

Vanaf het moment dat ik op 12-jarige leeftijd, voor kerst 1968, mijn eerste camera, een Kodak Instamatic 100 kreeg, ben ik gefascineerd geraakt door de fotografie.

In 1975 heb ik mijn eerste spiegelreflex, een Canon FTb gekocht en niet snel daarna gevolgd door een groothoek- en telelens. In deze tijd fotografeerde ik veel op kleurendia film.

In 1987 ging een lang gekoesterde wens van mij in vervulling en ben ik overgestapt naar Nikon met de aanschaf van een Nikon F801 met Nikkor AF 28-85 mm lens. Later gevolgd door een Nikkor AF 70-200 mm zoomobjectief. Met deze camera heb ik tot 2004 gefotografeerd. In eerste instantie nog op kleurendia film en begin jaren 90 overgestapt naar kleurennegatief film.

Nadat de digitale camera aan het einde van de jaren 80 voor het grotere publiek haar intrede deed heb ik in 2004 mijn eerste digitale camera, een Canon G5, aangeschaft. Ondanks de vele opties op de Canon G5 merkte ik ook de tekortkomingen van deze camera. Fotograferen met een spiegelreflex vond ik veel leuker en uitdagender.  Ik heb er altijd naar uitgekeken dat ik met een goede digitale spiegelreflex kon gaan fotograferen. Vanaf 2007 waren de DSLR voor een brede publiek bereikbaar en kwam dit punt voor mij steeds dichterbij.

Aangezien mijn oude Nikkor lenzen niet meer helemaal geschikt waren voor de huidige generatie Nikon DSLR’s heb ik in 2012 heb ik, na lang wikken en wegen tussen Nikon en Canon mijn eerste DSLR aangeschaft. Ik ben van mening dat beide merken elkaar niet veel ontlopen maar uiteindelijk is mijn keuze, in 2012, gevallen op de Canon 7D.

Mijn fotografie was als hobby ontstaan maar kreeg, mede door mijn werk als multimedia producer, een steeds serieuzer karakter.

 

Het heden …..

De overstap van het analoog fotograferen naar het werken met een digitale camera (DSLR) heeft ervoor gezorgd dat ik mij op het gebied van fotografie enorm heb kunnen ontwikkelen. Mede door het volgen van workshops en lezingen van binnenlandse en buitenlandse fotografen groeide mijn enthousiasme en ervaring.

Sinds 2014 neem ik foto-opdrachten van derden aan en verzorg ik, op verzoek, workshops voor de beginnende fotograaf. Mocht mijn werk u aanspreken en u wilt meer informatie hebben over mogelijkheden die ik u kan bieden dan kunt u contact opnemen via het contactformulier.

Ik fotografeer afhankelijk van het doel en de situatie, zowel met een Canon (DSLR) als met een Fuji (Systeem) camera.

 

Voetnoot …..

Ik ben vooral een natuurliefhebber met een grote voorliefde voor het fotograferen van vogels en insecten. Ik ben zeker geen kenner en al helemaal geen bioloog die zich heeft gespecialiseerd in het determineren van soorten en ondersoorten.

Ik probeer zoveel mogelijk de juiste namen bij juiste planten en dieren te vermelden maar ik besef me maar al te goed dat ik daarin fouten kan maken. Mocht je zo een foutje op mijn website ontdekken dan zou ik het zeer op prijs stellen als je dit via een emailtje aan mij door wil geven zodat ik dit kan verbeteren. Alvast bedankt.

Veel kijkplezier op de site en laat gerust een berichtje achter.

 

Han de Weerd