Op 6 juni 1944 (D-Day) werd onder de naam Operatie Overlord de bevrijding van West-Europa ingezet gevolgd door Operatie Market Garden welke de geschiedenisboeken in gaan als de grootse luchtlanding ooit.

Om deze opmars goed te kunnen ondersteunen werden op diverse plaatsen, tijdelijke vliegvelden aangelegd en in gebruik genomen. Deze tijdelijke vliegvelden hebben een grote bijdrage geleverd aan de bevrijding van West-Europa.

Van 21 augustus t/m 24 augustus 2019 werd er in de buurt van Ede onder de naam ‘Wings of Freedom’ een tijdelijk vliegveld ingericht om een eerbetoon te brengen aan hetgeen 75 jaar geleden was begonnen.

Gedurende deze 4 dagen was een uitgebreid programma opgezet waaronder re-enactment, levende historie en als hoogtepunt een Airshow op 24 augustus  een keur aan (Internationale) tweede wereldoorlog vliegtuigen die daadwerkelijk in Gelderland tijdens de tweede wereldoorlog hebben gevlogen.

Zelf was ik er alleen tijdens de Airshow op 24 augustus 2019 en ik moet zeggen dat ik genoten heb. Iets dat zeker voor herhaling vatbaar is.

Han