Vandaag zijn wij een dagje naar het Aviodrome in Lelystad geweest nadat wij voor het laatst in de jaren 80 in het Aviodome op Schiphol Amsterdam waren geweest.

Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is het grootste Nederlandse museum voor lucht- en ruimtevaart. Sinds 2003 is Aviodrome gevestigd in Lelystad op de daar gelegen luchthaven. Voor die tijd was het onder de naam Aviodome gehuisvest op Schiphol.

Vandaag zijn wij een dagje naar het Aviodrome in Lelystad geweest nadat wij voor het laatst in de jaren 80 in het Aviodome op Schiphol Amsterdam waren geweest.

Wij vonden beide dat het Aviodrome tegenviel en vonden dat het museum een rommelige indruk maakte. Bij sommige tentoongestelde objecten ontbrak de informatie. Het eerste gedeelte van de looproute door het museum was prima maar naar mate je verder in de tentoonstellingsruimte kwam leek het erop, misschien door plaatsgebrek, dat vliegtuigen en voertuigen dichter bij elkaar geplaatst waren.

Dat er een aantal vliegtuigen waren opengesteld voor het publiek was een positief punt. Wij vonden het leuk om de sfeer te proeven en te ruiken van vliegtuigen uit vervlogen jaren en een kijkje te nemen in de cockpit.

Meest positieve en iets wat zeker de moeite waard was om door heen te lopen, was de replica van het stationsgebouw van Luchthaven Schiphol uit 1928. Prachtig om te zien en ook daar kun de sfeer uit deze jaren 20 en 30 proeven. Vandaar dat hieronder een aantal foto’s te vinden zijn van dit stationsgebouw.

Beide vonden wij dat deze ervaring met het Aviodrome ons de komende jaren niet snel zal verleiden om nog een keer terug te keren naar deze plek en dat in tegenstelling tot het Nationaal Militair Museum te Soesterberg dat wij beide prachtig vonden. Dat wij daar binnenkort nog weer naar toegaan zal ongetwijfeld komen door mijn militaire verleden en dat ik 6 jaar gewerkt heb op Soesterberg. Ook het Artillerie Museum in ’t Harde is de moeite waard om te bezoeken.

Han