In oktober 2018 heb ik, na weken van wikken en wegen, een weloverwogen beslissing genomen mijn Canon 5D mark III in te ruilen en daarvoor een Fuji X-T3 aan te schaffen. Mijn beslissing werd mede versterkt doordat bij Canon de Fullframe camera’s tussen de € 500 & € 1.000 duurder per nieuw model duurder werden en opdat moment beschikte Canon ook nog niet over een systeemcamera.

Ondanks dat Fullframe camera’s wel betere resultaten gaven dan APS-C camera’s waren de verschillen veel kleiner dan de veel hogere prijzen deed vermoeden vandaar dat mijn intentie was om niet meer te investeren in Canon maar in zijn geheel over te stappen naar Fuji.

Mijn groter plan.

Als natuurfotograaf van vogels en insecten maakte ik altijd gebruik van een Canon 7D mark II samen met de Canon EF 100-400mm mark II en was hierover zeer tevreden. Toch wilde ik, na beslissing de  Canon 5D mark III in te ruilen voor een Fuji X-T3, zo snel mogelijk helemaal overstappen naar het Fuji systeem.

Ondanks dat de Canon 5D mark III een Fullframe camera was miste ik het Fullframe aspect eigenlijk nooit echt. Misschien kwam dat wel doordat ik de APS-C sensor van Canon voor het fotograferen van vogels en insecten prettiger vond omdat je simpelweg meer bereik had. Mijn 400 mm lens werd met de Canon 7D II een 640 mm lens.

Al snel kocht ik, bij mijn pas aangeschafte Fuji X-T3 de Fuji XF 100-400mm lens. Deze combinatie zou, zo snel mogelijk, mijn fotograferen van vogels en insecten over moeten nemen van de Canon combinatie. Helaas pakte dit heel ander uit dan gepland.

Het bleek helaas al snel dat, de Fuji XF 100-400mm simpelweg mijn lens niet was. Scherpe foto’s wisselde zich bij deze lens af met softe of zelfs totaal onscherpe foto’s. Doordat de resultaten altijd achter bleef op de Canon EF 100-400 mark II heb ik altijd gedacht dat er iets aan de lens niet klopte.

Met de Fuji FX 100-400mm lens kon ik prima foto’s maken en als ze scherp waren dan waren ze zeker scherper dan met de Canon lens maar het resultaat was nooit consistent. In overleg met de CameraNu besloot ik de lens te laten nakijken en werd er inderdaad wat gevonden. De lens werd opnieuw afgesteld en na deze reparatie waren de resultaten wel wat beter maar nog steeds niet op het niveau van mijn Canon lens. Misschien was het focussysteem van de Fuji X-T3 toch nog kwaliteit te ver verwijderd van de Canon 7DII

Toen medio 2022 de Fuji X-H2S camera samen met de Fuji XF 150-600mm lens zich aankondigde kon ik mijn geluk niet op. Eindelijk kon ik, na 4 jaar uitstel, in zijn geheel overstappen naar Fuji camera’s en lenzen en zo kwam op 18 september 2022 daadwerkelijk een einde aan mijn Canon tijdperk door de verkoop van mijn Canon 7D mark II. Vanaf dat moment had ik alleen nog maar Fuji ter beschikking.

Mijn eerst indruk met de nieuwe camera en lens.

Na het maken van de eerste testfoto’s had ik, in eerste instantie, het idee dat de Fuji FX 150-600mm een prima lens was die het opnemen tegen mijn oude Canon EF 100-400mm II. Vooral het bereik van 600 mm sprak mij zeer aan. Minder vond ik dat ik in moest leveren op de minimale focusafstand. Deze was op de Canon EF 100-400 II slechts 0,95 cm terwijl op de Fuji XF 150-600mm deze 2,40 meter bedroeg.

Het was onmiskenbaar dat de autofocus van de Fuji X-H2S sneller was dan van één van mijn andere camera’s en ook Bird Eye detection was een welkome aanvulling. Dat ik moest wennen aan de nieuwe combinatie stond buiten kijf.

Tijdens mijn eerste (test) wandeling waren er maar weinig vogels aanwezig waardoor ik geen goede indruk kon krijgen hoe de camera met vogels, met name in vlucht, om zou gaan.

Gelukkig zaten er meer dan genoeg libellen om ons heen waardoor ik wel een goede indruk kon krijgen hoe de lens zich zou gedragen als ik objecten van dichtbij zou fotograferen. Met name de stabilisatie van camera en lens in samenwerking met de nauwkeurigheid van het focussysteem waren hierbij van belang.

De foto’s van de libellen waren ruim voldoende en ik was er van overtuigd dat ik, als ik langer met camera en lens zou werken, nog betere resultaten zou kunnen scoren.

De volgende dag was opnieuw een testdag en kreeg ik wel een kans om vogels te fotograferen. De resultaten waren redelijk tot goed maar helaas bleef het echte wow-gevoel uit. Met name de resultaten van het fotografen van vogels in vlucht vielen mij tegen.

Nog een nieuwe aanschaf.

Aangezien ik mijn Canon 7D II had verkocht lag het altijd in mijn bedoeling om naast de Fuji X-H2S ook nog een Fuji X-H2 aan te schaffen. De Fuji X-H2S had het snellere focus systeem en zou dus prima passen voor het fotografen van vogels e.d. terwijl de Fuji X-H2 meer gebruikt zou worden voor landschappen en portretten.

Mijn oorspronkelijke plan om snel de Fuji XF 100-400mm lens te verkopen viel door de wat tegenvallende resultaten van de Fuji FX 150-600mm en het feit dat de nieuwe lens meer licht nodig had dan ik geanticipeerd had, in het water. Ik besloot de Fuji FX 100-400mm lens in eerste instantie toch nog aan te houden.

Mijn tweede indruk.

Naarmate de tijd verstreek en ik veel met mijn nieuwe combinatie gefotografeerd had, werd mijn onvrede, langzaam maar zeker, steeds wat groter. Te veel foto’s waren in mijn ogen net niet goed genoeg en er zat geen verbetering in mijn resultaten maar eerder verslechtering. Waardoor dat werd veroorzaakt wist ik, op dat moment, nog niet.

Ik kon niet precies mijn vinger op de zere plek leggen. Lag het nou aan de camera of aan de lens? Ik begon te twijfelen. Met name het fotograferen van stilzittende vogels op een wat grote afstand en het fotograferen van vogels in vlucht zorgde voor zeer onbevredigende resultaten.

De twijfel slaat toe.

Had ik misschien de verkeerde camera’s gekocht? Ik kon het mij bijna niet voorstellen aangezien ik ervaring had met Fuji camera’s en lens en ook had ik mijn vooronderzoek gedegen had gedaan. Toch nam mijn frustratie in het fotograferen alleen maar toe.

Ik besloot daarop mijn 2 nieuwe Fuji camera’s (H2S & H2) te gaan testen met 3 van mijn telelenzen. Als benchmark gebruikte ik mijn oude Fuji X-T3 omdat ik zeker wist dat deze instaat was scherpe foto’s te kunnen produceren.

Na het maken van ongeveer 2000 testfoto’s stemde de resultaten mij absoluut niet vrolijk. De Fuji X-H2S, de duurste van de 2 camera’s en het zogenaamde vlaggenschip, met het beste focussysteem produceerde in mijn ogen de slechte resultaten. Bijna de helft van alle foto’s gemaakt met de Fuji X-H2S waren onvoldoende en konden zo de prullenbak in.

Mijn frustratie namen met de dag toe en ik stond op het punt, om met veel verlies, alles van Fuji te verkopen en over te stappen naar Sony. Van Sony had ik, in de loop der jaren, heel veel goede dingen gehoord en met name het focussysteem was, op dat moment, het best op de markt. Wat zou het heerlijk zijn weer scherpe foto’s te kunnen maken.

Miskoop of toch niet?

Ik had foto’s van andere fotografen gezien die met dezelfde combinatie fotografeerde dat deze wel instaat waren om scherpe foto’s te maken. Kon er toch iets mis zijn met de Fuji X-H2S en/of de Fuji XF 150-600mm.

In overleg met Kamera-Express besloten wij de Fuji X-H2S voor onderzoek aan te bieden. Dit zou ongeveer 6 tot 8 weken duren. Mocht het daarna nog niet goed zijn dan kon ik altijd nog alles verkopen.

Ik moet wel zeggen dat ik het altijd een genot vond om met Fuji systeem te fotograferen. Het zijn heerlijke camera’s en lenzen om te gebruiken maar het belangrijkste voor mij is dat de foto’s wel scherp moeten zijn.

Waarom lukte het mij niet meer om scherpe foto’s te maken? Misschien zou ik alles maar moeten verkopen en opnieuw met een ander merk beginnen? Dit punt kwam wel steeds dichter bij maar ik wilde eerst mijn camera terug hebben van het Fuji servicecentrum.

Mijn frustratie nam toe maar ineens was er ook een klein lichtpuntje.

Ik was behoorlijk teleurgesteld in de resultaten van de Fuji Camera’s met name als het ging over de Fuji XF 100-400mmm en de Fuji XF 150-600mm. Hoe meer vergelijkingstesten ik deed hoe meer ik het idee kreeg dat ik de totaal verkeerde keuze had gemaakt.

Ik verlangde terug naar mijn ouwe en vertrouwde Canon 7D mark II en de Canon EF 100-400 mark II lens en mijn gevoel van spijt nam hierdoor alleen maar toe.

Inmiddels had ik, een weinig gebruikte lens, de Fuji XF 55-200mm, verkocht. Ik wilde al langer tijd dat deze plaats zou maken voor de Fuji XF 70-300mm lens. Gezien mijn resultaten met de andere telelenzen en mijn toenemende frustratie had ik dit moment, voor onbepaalde tijd, uitgesteld.

Door echter een heel gunstige aanbod besloot ik, tegen al deze frustraties in, toch de nieuwe Fuji XF 70-300mm te kopen met in mijn achterhoofd dat ik, binnen 14 dagen, altijd deze lens kon terugsturen.

Aangezien mijn Fuji X-H2S bij het servicecenter lag en ik zeker de Fuji XF 70-300mm zorgvuldig wilde testen, gebruikte ik hiervoor mijn Fuji X-H2. Voor het gemak ging ik er al wel vanuit dat de resultaten tegen zouden kunnen vallen.

Tijdens het wandelen fotografeerde ik alles wat los en vast zat. Van ver weg tot dichtbij. Alles werd meegenomen in de test. De nadruk lag echter wel op vogels. Door mijn hoofd spookte constant het idee dat de meeste van deze foto’s wel mislukt zouden zijn. Met de Fuji XF 150-600mm zou zeker meer dan de helft van al deze foto’s zijn mislukt. De Fuji XF 70-300mm koste slechts 30 procent van zijn grote broer dus hoe goed kon deze lens nu helemaal zijn?

Thuis gekomen en nadat ik mijn foto’s in mijn computer had ingeladen viel ik bijna van mijn stoel van verbazing. De meeste foto’s waren haarscherp en lieten veel details zien. Was dit dan wel een geweldig lensje? Mijn algemene frustratie verminderde een klein beetje.

Was ik, door de afgelopen maanden heen, steeds meer gaan twijfelen aan mijn vaardigheden als fotograaf. Door de resultaten van dit lensje gloorde weer een beetje hoop aan de horizon.

Een nieuwe testserie volgde. 

Nu ik de Fuji XF 70-300, de Fuji XF 100-400 en de Fuji XF 150-600 ter beschikking had kon ik wederom beginnen aan een serie testfoto’s. Als camera gebruikte ik de Fuji X-H2.

De resultaten waren wederom verbijsteren. Konden de eerste 2 lenzen nog tegen elkaar op. De Fuji XF 150-600 bleef toch weer ver achter qua resultaat.

In de afgelopen maanden had ik vaak contact gehad met Kamera-Express. Dit contact was altijd heel fijn en plezierig geweest. Op allerlei manieren probeerden zij mee te denken zodat dit probleem kon worden opgelost. Toen ik opnieuw mijn bevindingen over de Fuji FX 150-600mm  meedeelde besloten zij dat ik de oude lens kon inleveren en dat ik een nieuwe expemplaar zou krijgen.

Inmiddels was mijn Fuji X-H2S teruggekomen van het service center en hadden zij de sensor iets bijgesteld. Hopelijk zouden de resultaten nu beter zijn. Helaas. Ik zag weinig verbetering in de resultaten van de Fuji XF 150-600mm. Nog steeds waren de resultaten inconsistent.

Doordat ik een nieuwe Fuji XF 150-600mm met nieuwe factuur had gekregen was ik daardoor in de gelegenheid gesteld de lens opnieuw uit te proberen en als deze niet beviel binnen 14 dagen terug te sturen.

Vooruitlopend op de testresultaten van mijn lenzen.

In mijn gedachten had ik alle scenario’s als voorbij laten komen. Wat zou ik doen als de gewenste resultaten toch uitbleven?

De neiging om naar Sony over te stappen werd steeds groter. De vraag was echter wel of Sony een camera bood die goed was voor het fotograferen van vogels zonder daar nu gelijk je huis ervoor zou moeten te verkopen.

Was voor mij de Sony A7IV of Sony A7V camera samen met de Sony FE 200-600mm lens een goed alternatief?

Beide zijn uitstekende camera’s maar voor het fotograferen van vogels e.d. waren ze naar mijn idee toch iets te langzaam qua frames per seconde en verder heeft Sony de onhebbelijkheid dat ze gebruik maken van CF Express type A i.p.v. de CF Express type B geheugenkaart die ik gewend was. Dit type A kaart is veel trager dan type B en daarbij ook nog flink een stuk duurder.

Vele dagen van YouTube filmpjes kijken verder besloot ik dat de Sony toch niet de camera voor mij zou zijn. Nikon en Canon bleven over in mijn keuze. Beide fabrikanten leveren prima camera’s en lenzen die allebei geschikt zijn voor het fotograferen van vogel. Was ik, in de tijd van de spiegelreflexcamera’s nog een absolute Nikon fan was dit sinds de aanschaf van mijn vorige Canon wel veranderd.

Ik besloot dat als de resultaten tegen zouden vallen ik weer teruggaan zou gaan naar Canon!

De testresultaten.

De testresultaten voldeden wederom niet aan mijn verwachtingen en ik was ervan overtuigd dat als ik Fuji zou houden om vogels mee te fotograferen, de frustraties met de dag weer zouden toenemen. Bij iedere foto zou ik mijn dan afvragen of deze wel of niet scherp zou zijn.

Hoe nu verder?

Ik had het in het verleden allemaal zo mooi uitgevogeld en nu stond ineens alles op z’n kop. Door de tegenvallende resultaten moest er zeker iets gebeuren maar hoe en wat wist ik nog niet.

Al mijn Fuji spullen weer verkopen was voor mij toch geen optie. Met mijn Fuji camera’s en lenzen fotograferen was veel te leuk. Ik besloot om mijn oude vertrouwde Fuji X-T3 + FX 18-55mm samen met mijn Fuji XF 100-400mm in te ruilen en hiervoor de Canon R6 mark II en de Canon RF 100-500mm terug te kopen.

  • Noot:  Een paar weken na de verkoop kwam ik er bij toeval achter dat als je in de Fuji camera’s in het menu AF + MF op ON hebt staan dat dan het focussen middels Bird Detection beduidend minder goed werkt.
  • Ik heb dit niet meer kunnen testen maar dit had wel eens de oplossing van mijn probleem kunnen zijn en was ik, achteraf, misschien onnodig naar Canon overgestapt. Aangezien de fabrieksinstelling van Fuji is dat AF + MF op OFF staat zou dit een mogelijke verklaring kunnen zijn waarom pas later de foto’s minder scherpe resultaten bood omdat ik dit pas op een veel later tijdstip had gewijzigd in ON.

Helaas gedane zaken nemen geen keer maar als ik nu alles zo zou kunnen terugdraaien zou ik dit dan doen? Het antwoord is een volmondig NEE!

Hoe is het nu en wat zijn mijn bevindingen?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de cropfactor (1.5) door de APS-C sensor van Fuji mis. Met de Fuji kon ik dichterbij komen en dichterbij is, wat mij betreft, in vogeltjesland bijna altijd beter. Doordat de Fuji FX 150-600mm lens een interne zoom heeft is de kans dat er stof binnenin de lens komt minder aanwezig maar daardoor is de lens wel weer wat langer en wat lomper.

De Canon R6 mark II (Fullframe) is niet te vergelijken met mijn oude Canon 5D mark III. De eerst genoemde is zoveel beter dan ik had verwacht. Wat de lens betreft dacht ik, dat een telelens niet veel beter en scherper zou kunnen zijn dan mijn oude Canon 100-400mm mark II maar dit kan wel degelijk. Mijn nieuwe Canon RF 100-500mm is nog veel scherper, compacter en ook een stukje lichter.

Iedere dag dat ik met deze nieuwe combinatie op pad ga is een feestje. Ik hoef mij bijna nooit af te vragen of er nog een scherpe foto bij zit. Heb ik bij de Canon combinatie 80 procent gelukte foto’s dan was dat bij de Fuji combinatie slecht 30 procent (AF + MF op ON) gelukte foto’s.

Hoe nu verder?

Ga ik nu Fuji weer afbouwen en terug naar Canon? Nee dat ligt zeker niet in mij bedoeling maar uitsluiten wil ik het ook niet. Persoonlijk denk ik dat de 2 systemen naast elkaar blijven bestaan.

Fuji camera’s met lenzen zijn een genot om te gebruiken en maken prachtige foto’s. Dit zijn de camera’s die meegaan op vakantie of als wij een dagtochtje maken naar bv. een museum of een evenement. Ook voor het maken van video opnamen is met name de Fuji X-H2S een geweldige camera.

Canon camera en lenzen zullen voornamelijk gebruikt worden voor vogel- en insectfotografie en voor het fotograferen op Airshows. Ook voor nachtopnamen is Canon beter te gebruiken dan Fuji.

Twee maanden later.

Ik was nooit een voorstander van niet ‘eigen’ merk lenzen aangezien ik in het verleden slechte ervaringen had gehad met mijn Canon 7D en een Tamron 18-270mm lens. Toch heb ik vorige week een Viltrox 75mm f1.2 PRO lens voor Fuji aangeschaft en ik moet zeggen wat een geweldig lensje is dit.

Het staat voor mij wel vast dat ik het komende half jaar waarschijnlijk nog 1 of 2 lenzen van Fuji zal verruilen voor andere lenzen of de Fuji camera’s en ook aan de Canon kant zullen er vermoedelijk nog 3 lenzen worden aangeschaft.

Kort door de bocht zou ik kunnen zeggen dat als ik wat serieuze wil fotograferen en wat meer mijn tijd ervoor wil nemen dat ik dan eerder naar de Canon zal grijpen en als ik lekker even wat meer voor de lol wil fotograferen ik eerder voor de Fuji zal kiezen.

Een paar maanden geleden had ik nooit gedacht dat ik nog terug zou gaan naar Canon maar ik kan rustig zeggen dat ik de lol voor het fotograferen door Canon weer totaal heb teruggekregen.

Han