Een paar weken geleden heb ik, na jaren wikken en wegen, eindelijk de knoop doorgehakt en een fotoprinter aangeschaft.

Het begin.

Halverwege 2012 heb ik, na een lange periode van alleen maar kiekjes schieten met een digitale compact camera, eindelijk weer een DSLR gekocht. Toch had ik de smaak nog niet gelijk te pakken en duurde het nog zeker anderhalf jaar voordat ik in 2014 eindelijk weer echt serieus begon te fotograferen. Doordat ik met een ervaren natuurfotograaf was meegegaan om vogels te fotograferen, had ik de smaak ineens te pakken. Dit was voor mij de ommekeer in mijn fotografie.

Vanaf dat moment was ik wekelijks minstens wel één of twee dagen in de natuur te vinden. Daarnaast ik ging ik regelmatig naar vliegshows en andere interessante evenementen om te fotograferen.

Hierdoor maakt ik zoveel foto’s dat de kwaliteit van mijn foto’s langzaam maar zeker steeds een stapje beter werd. Ondanks enkele goede resultaten had ik op dat moment niet de behoefde om mijn foto’s naar een afdrukcentrale te sturen en deze te laten afdrukken.

Mijn eerste afdrukken.

In het begin van de jaren 2000  had ik dan wel de beschikking over een A4 kleurenprinter maar ik gebruikte deze alleen om brieven in zwartwit uit te printen. Een enkele keer heb ik een foto door deze kleurenprinter laten uitprinten maar meestal kwam ik er achter dat de kleuren-cartridge was opgedroogd. Die éne keer dat het wel lukte was het resultaat niet geweldig.

Door het steeds weer opdrogen van de kleuren inkten was het wel een hele dure hobby aan het worden en heb ik deze printer het huis uitgegooid en een laserprinter aangeschaft.

Printer of Afdrukcentrale?

In 2017 begon ik langzaam toch de behoefte te krijgen om mijn foto’s ook eens in mijn handen te houden. De zoektocht naar een nieuwe fotoprinter was begonnen. Al snel kwam ik er achter dat dit niet eenvoudig zou worden. Op welk formaat zou ik minimaal willen afdrukken? Wat waren de kosten van de inkten? Hoe vaak moest je per jaar, maand of week afdrukken?

Al vrij snel kwam ik er achter dat de kosten van het zelf printen meestal hoger zouden liggen dan wanneer ik zou kiezen voor een afdrukcentrale. Zelfs als ik steeds maar 1 foto zou opsturen om te laten afdrukken.

Een printer in het lagere segment kun je bijna voor niks krijgen maar de inkten zijn schreeuwend duur. Dat is het verdienmodel van de printerfabrikanten. Ook bleek dat de prijzen van fotopapier ook nog zeer uiteenlopend zijn.

Ik besloot dat het veel voordeliger zou zijn  als ik foto’s op zou sturen naar de afdrukcentrale. Al zou ik 50 foto’s per jaar laten afdrukken, zou dit nog steeds goedkoper zijn.

De Afdrukcentrale.

Doordat ik de keuze had gemaakt niet voor een printer te kiezen lag het in mijn bedoeling op jaarbasis een 25-tal foto’s te laten afdrukken. Ik had een paar afdrukcentrales op het oog die kwaliteit leverden. Vol goede moed had ik één foto opgestuurd om hiervan een afdruk van 50 x 70 cm te laten maken. Later heb ik nog een tweede foto naar hetzelfde bedrijf gestuurd om wederom dit formaat te laten afdrukken. Nog een derde foto heb ik naar een ander bedrijf gestuurd.

Ik was redelijk tevreden over het eindresultaat. De foto’s waren aan de donkere kant afgedrukt. Dat was overigens niet hun schuld maar de mijne. Ik had mijn monitor moeten kalibreren. Iets dat ik had nagelaten omdat ik dacht dat het zo ook wel zou kunnen. N.a.v. deze resultaten heb ik een apparaatje aangeschaft om mijn monitor te kunnen kalibreren.

Pas na het kalibreren bleek dat met name de ‘brightness’ op mijn monitor veel te hoog stond afgesteld. Dat verklaarde waarom de foto’s te donker waren afgedrukt. Eigenlijk had ik deze foto’s na een hernieuwde bewerking opnieuw moeten opsturen en laten afdrukken. Ongetwijfeld was dan het resultaat veel beter geweest. Toch heb ik dat nooit meer gedaan.

Ons voorgenomen idee om minimaal 25 foto’s per jaar te laten afdrukken is nooit verwezenlijkt.

Toch maar een Printer!

Een maand geleden begon ik, zomaar uit het niets, op YouTube weer naar filmpjes te kijken over printers en werd opnieuw gecharmeerd door het zelf afdrukken van mijn foto’s. Ik wist al wel dat er aan het zelf afdrukken van foto’s zeker een prijskaartje hing.

Goedkoop is duurkoop!

Dit is zeker op printers van toepassing! Waarom?

De duurdere printers beschikken vaak ook over grotere inktcartridges waardoor de inkten, die toch al niet echt goedkoop zijn, in verhouding goedkoper zijn.

De inkten op een Canon PRO 1000  kosten voor 80 ml € 42,50 per kleur en deze printer heeft 12 inkten nodig. De inkten op een Canon PRO 300, die iets meer dan de helft van een Canon PRO 1000 kost heeft 10 inkten nodig die voor 14 ml € 16,50 per kleur kosten. Zou je gaan voor de Canon PRO 300 en je rekent terug naar 80 ml dan betaal je voor deze printer bijna € 95,00 per kleur dus dat is 2 keer zoveel.

Het is dus beter een duurdere printer te kopen dan een goedkopere aangezien je uiteindelijk de meerprijs, bij regelmatig printen, snel terug verdient en ook de zogenaamde “build quality” is bij duurde modellen stukken beter. Extra voordeel is dat je ook nog een A2 kunt printen.

Een paar weken geleden heb ik de Canon Pro 1000 besteld en binnengekregen. De uiteindelijk installatie en in gebruik name van de printer kost even tijd maar was niet erg lastig. Niet lang daarna volgde de eerste afdruk en ik moet zeggen dat ik stil werd van de kwaliteit die deze printer leverde. Ik was en ben tot op heden zeer tevreden.

Een paar tips en weetjes.

  • Inkten.

Het is het beste voor de printen om bijna iedere dag een afdruk te printen. Doe je dit niet dan kun je erop wachten dat de printerkop verstopt raakt. Dit zal overigens wel eerder gebeuren bij de pigment inkten dan bij dye inkten.

Voor het oplossen van een verstopping maar ook voor het (automatisch) periodiek onderhoud van de printerkop worden de inkten gebruikt. Hoe minder je print hoe meer de inkten verloren gaan aan onderhoud waardoor deze eigenlijk verspilt worden. Je kunt dus beter deze inkten gebruiken voor afdrukken dan voor schoonmaken. Toch zal de printerkop regelmatig moeten worden schoongemaakt. Dit gebeurd meestal gewoon automatisch. Je kunt dit proces uitzetten maar dat is absoluut af te raden.

Het is over het algemeen ook raadzaam een printer niet uit te zetten aangezien de meeste printers weer een kleine schoonmaaksessie doen tijdens het aanzetten en hierdoor wederom onnodig inkten verbruikt.

Tenslotte kun je er ook voor kiezen om een ander merk inkt aan te schaffen. Dit is beduidend goedkoper maar wacht hier in iedere geval mee totdat de garantie termijn verstreken is. Wil je geen risico lopen kunt je het beste de OEM Inkten blijven gebruiken.

  • Fotopapier.

Wil je foto’s kunnen afdrukken dan heb je hiervoor fotopapier nodig en dit is in vele soorten en maten verkrijgbaar. Begin met papier te gebruiken van het merk waarvan je ook de printer hebt. De marktleiders in fotoprinters zijn Canon en Epson.

Wanneer je begint met het zelf afdrukken van je foto’s maak dan eerst een keuze uit één van de meest gangbare soorten papier zoals Matte (Mat), Semi-Glossy of Luster (Zijdeglans) of Glossy (Hoogglans).

Tevens kun je van diverse merken ook Sample Packs op A4 formaat verkrijgen. De gemiddelde set bestaat uit een aantal verschillende papiersoorten waarop je foto’s kunt uitprinten en op deze manier kun je er achter komen wat voor jou het beste fotopapier is.

  • Passe-Partouts.

Als je hebt besloten zelf te gaan afdrukken dan is het aannemelijk dat je ook graag wat van je eigen werk aan de wand wilt hangen. Persoonlijk vind ik een foto in een passe-partout mooier dan zonder. Je kunt deze passe-partouts geheel naar wens bestellen op het internet maar daar hangt wel weer een prijskaartje aan.

Je kunt er ook voor kiezen deze passe-partouts zelf te gaan snijden. Een goede snijset van het merk Logan kun je al krijgen rond de 80 euro en het karton van Moorman (82 cm x 112 cm) kun je per plaat met een dikte van 1,3 mm al krijgen rond de 12 euro. Je hoeft dus maar een paar passe-partouts te snijden en je hebt je snijset er al uit. Het is wel even wennen om goed te leren snijden.

Er zijn zelfs van Logan set te krijgen waarmee je zelf ook je lijsten kunt maken.

  • Internet

Er is veel informatie over printers, afdrukken, inkten en papier te vinden op het internet. Ik kan alleen maar aanraden om dit eerst te bekijken voordat je een printer gaat aanschaffen.

Een persoon die zeker veel informatie heeft over dit onderwerp is iemand op YouTube genaamd Jose Rodriguez. Soms is hij erg langdradig maar hij weet wel zeer veel van het onderwerp af en kan je misschien helpen in je keuze wel of geen printer aan te schaffen. Ik heb er in ieder geval veel aan gehad.

  • Belangrijk!

Het allerbeste is om je monitor voorafgaan je fotobewerking, te kalibreren met behulp van speciale hard- en software. Daarmee kunt je snel en gemakkelijk een betrouwbaar kleurenprofiel maken dat geoptimaliseerd is voor jouw beeldscherm.

Een andere mogelijkheid zou zijn om op het oog je beeldscherm d.m.v. een testfoto te kalibreren maar dat zal minder eenvoudig zijn dan de hierboven beschreven methode. Een goede testfoto kun je via het Facebook Jose Rodriguez downloaden.

Over het algemeen kan men wel zeggen over de monitor dat in bijna alle gevallen de helderheid veel te hoog staat. Die van mij stond op 85 en is nu teruggezet naar 35. Het resultaat is dat ik de foto’s die ik op de monitor zie ook zo uit de printer krijg.

Tot Slot.

Sinds de aanschaf van de printer druk ik bijna iedere dag wel een foto af en snij ik zelf mijn passe-partouts. De kleinste print was op 10 x 15 cm en de grootste op A2 formaat en ik moet zeggen dat de kwaliteit geweldig is. Geen enkele foto is tot nu toe mislukt.

De foto’s die ik in het verleden via een afdrukcentrale heb laten afdrukken kunnen niet aan tippen aan het resultaat dat ik op het ogenblik al uit mijn printer krijg.

Ik ben ervan overtuigd dat, als ik in de loop der tijd meer ervaring in printen krijg, ik alleen maar betere resultaten uit mijn printer ga krijgen.

In de korte tijd dat ik nu bezig ben mijn foto’s af te drukken en in sommige gevallen ook in te lijsten, is het voor mij volkomen duidelijke geworden dat dit een geweldige aanvulling betekent op mijn fotografie en dat dit mijn inzicht in de fotografie op den duur zal vergroten.

Het is voor mij de kers op de taart!

Han