Vandaag kwam er na 10 jaar een einde aan mijn Canon camera tijdperk. Wat wel is gebleven, is mijn Canon printer dus helemaal Canon-loos ben ik niet.

Met heel veel plezier heb ik de afgelopen 10 jaar gebruik gemaakt van mijn Canon camera’s en bijbehorende lenzen maar vandaag was het zover. Met de verkoop van mijn Canon 7DII body kwam er vandaag een einde aan dit tijdperk, al zal ik bij tijd en wijle wel terug blijven denken aan het plezier dat Canon mij heeft geleverd en de mooie foto’s die ik heb kunnen nemen.

Een kleine terugblik

  • In 1975 kocht ik mijn eerste spiegelreflex camera, de Canon FTb die in 1987 werd vervangen door de Nikon F801. Ik hield mij het merendeel van de tijd bezig met het fotograferen van landschappen, vakanties, werk en opleidingen. Over deze periode heb ik iets meer dan 5000 foto’s gemaakt met deze 2 camera’s. Je kunt niet zeggen dat ik heel veel heb foto’s over deze periode heb gemaakt maar ik er beleefde er wel veel plezier aan.
  • Medio 2004 ging ik over van een tijdperk van het analoge fotograferen naar de wereld van het digitaal fotograferen. Aangezien de digitale spiegelreflex camera voor mij nog te begrotelijk was kocht ik in eerste instantie de compacte Canon G5. In de periode van 2004 tot 2013 heb ik ongeveer 1650 foto’s met deze camera gemaakt. Wederom niet heel veel maar voor mij was het digitaal fotograferen wel de toekomst.
  • Medio 2012 kocht ik eindelijk mijn eerste digitale spiegelreflexcamera. Ik wilde heel graag een Nikon camera hebben maar na veel wikken en wegen heb ik, wat achteraf voor mij een verstandige beslissing bleek te zijn, toch besloten om geen Nikon camera maar een Canon camera te kopen. Mijn eerste DSLR werd de Canon7D. Een paar maanden later kocht ik een Canon EF 70-300mm telelens. Deze lens heeft mijn leven als fotograaf totaal veranderd. Ik ontdekte het fotograferen van vogels en insecten.
  • Begin 2014 kwam er naast de Canon 7D ook de fullframe Canon 5DIII die ik voornamelijk heb gebruikt voor landschappen en stadsgezichten en in eerste instantie ook als straatfotografie camera maar mijn fotografisch hart bleef liggen bij het fotograferen van vogels en insecten.
  • Begin 2015 verkocht ik mijn Canon 7D waar ik inmiddels 4730 foto’s mee had gemaakt en kwam er, de nieuwe en net uitgebrachte, Canon 7DII. Met enige regelmaat werd er ook een nieuwe lens aangeschaft.In ditzelfde jaar kocht ik, naast mijn 2 andere camera’s, ook een FujiFilm X-T1, mijn eerste aanraking met een systeemcamera. Ik had deze aangeschaft om mee te nemen op reis vanwege de compactheid en gewicht. Ook deze aanschaf bleek achteraf een zeer goede keuze te zijn geweest al koste het zeker een jaar voor ik deze camera echt kon waarderen.
  • Eind 2018 kwam ik op een heel belangrijk punt m.b.t. mijn fotoapparatuur. Ik wilde op dat moment heel graag een EF 70-200mm lens aanschaffen voor mijn Canon 5DIII maar tegelijkertijd constateerde ik dat Canon met elke nieuwe model camera of lens steeds beduidend duurder werd. Ik vroeg mij af waar dit zou eindigen terwijl ik aan de andere kant steeds minder overtuigd was van het feit dat een fullframe camera nou zoveel beter was dan een camera met de kleinere APS-C sensor. Zeker voor het fotograferen van vogels en insecten was de laatst genoemde, voor mij, een veel beter keuze.

Eind 2018 besloot ik dat ik geen verdere spullen meer zou kopen van Canon maar in plaats daarvan de net uitgebrachte FujiFilm X-T3 zou aanschaffen. Voor mij betekende deze beslissing dat ik afscheid zou nemen van mijn Canon spul en in het geheel over te stappen op FujiFilm. Om plaats te maken voor de nieuwe FujiFilm X-T3 ruilde ik mijn Canon 5DIII in. Ik had met de Canon 5DIII ruim 19.000 foto’s gemaakt.

De verkoop van een aantal Canon lenzen volgde snel, om op deze manier mijn assortiment FujiFilm lenzen te kunnen uitbreiden.  Zo schafte ik ook een Fujinon XF 100-400mm (mark II) aan om vogels en insecten te fotograferen echter bleek dit niet een hele goed keuze te zijn. De FujiFilm X-T3 met de Fujinon FX 100-400mm lens kon, voor mijn gevoel, niet tippen aan de kwaliteiten van de Canon 7DII met Canon EF 100-400mm (mark II). Als je meer wilt weten hierover klik dan op onderstaande link.

De Haat/Liefde Verhouding met een Lens

  • Het bleek dat het fotograferen van vogels en insecten met de Fuji combinatie moeilijker was dan met de Canon combinatie. Met name de snelheid van het focussen was bij de Fuji beduidend trager waardoor ik besloot mijn Canon 7DII en Canon EF 100-400 (mark II) vooralsnog te behouden.
  • Medio 2022 kwam er een nieuwe FujiFilm camera en telelens uit die de potentie zou hebben deze rol alsnog op zich te kunnen nemen. Na heel veel reviews te hebben gelezen besloot ik de FujiFilm X-H2S en de Fujinon FX 150-600mm aan te schaffen. Ik moet zeggen dat de resultaten zeker niet tegenvallen al moet ik wel duidelijk wennen aan de nieuwe combinatie waardoor ik meer missers schiet dan ik wenselijk acht.
  • September 2022 kon ik eindelijk mijn Canon 7DII verkopen met ruim 133.000 clicks op de teller waarvan ik bijna 69.000 foto heb overgehouden. De Canon EF 100-400mm (mark II) lens was een week ervoor al verkocht. Voor mij was deze lens beste lens die ik tot nu toe gebruikt heb. Deze lens zal met enige regelmaat nog wel gemist worden met name door zijn korte focusafstand van 0,95 cm.

Nu ik helemaal ben overgestapt op FujiFilm hoop ik dat ik over een paar jaar hetzelfde gevoel heb ervaren m.b.t. mijn Fujispullen als dat ik heb ervaren m.b.t. mijn Canonspul. De tijd zal het leren. De eerste bevindingen zijn zeer positief te noemen.

Voor mij is een tijdperk afgesloten en begint een nieuw tijdsperk.

Han

Voetnoot: Het aantal foto’s genoemd in artikel zijn het aantal foto’s die ik heb bewaard en niet het aantal foto’s dat ik heb gemaakt met de camera’s. Mijn mislukte foto’s verwijder ik altijd gelijk.