Op vrijdag 26 januari 2023 keek ik, zoals ik bijna iedere dag wel even doe, op NU.nl en helemaal bovenaan stond een artikel met als kop; ‘Het gaat dramatisch met onze natuur en dat komt niet alleen door stikstof’.

Boven het artikel was een foto geplaatst. Ik herkende de locatie van de foto gelijk en dacht; ‘wat leuk, een foto van het ‘Fochtelooerveen’. Op deze plek had ik in de afgelopen jaren al veel foto’s gemaakt en ineens schoot in mijn gedachte; ‘dat is mijn foto’. Ik was er voor 99,9% van overtuigd dat ik deze foto, in 2014, had gemaakt!!! Het kon eigenlijk niet missen.

Ik rende snel naar boven, startte Lightroom op en binnen 1 minuut had ik de bewuste foto gevonden. Het was overduidelijk mijn foto!

Op de website van NU.nl klikte ik op de bewuste foto om deze te vergroten en ja hoor, onder deze foto stond keurig vermeld, © Getty Images.

Ik vroeg mij af waarom daar © Getty Images onder stond. Ja ik had in het grijze verleden een paar keer foto’s van mij op iStockPhoto geplaatst in de hoop dat er eens een paar verkocht zouden worden en deze foto behoorde daar ook toe. Omdat er, na vele jaren, niemand geïnteresseerd leek te zijn in, de door mij geplaatste foto’s op iStockPhoto, had ik in 2019 mijn account met al mijn foto’s door iStockPhoto laten verwijderen.

Had Getty Images (iStockPhoto) mijn account wel verwijderd maar mijn foto’s misschien niet? Als dat het geval zou zijn geweest dan vroeg ik mij af wat de kans zou zijn geweest dat ik hier achter zou kunnen komen. De wereld is daar toch veel te groot voor maar ze hadden niet gerekend op het feit dat ik mijn foto in oogopslag zou herkennen!

Het had er alle schijn van dat Getty Images in ieder geval 1 foto van mijn nog op hun website had staan. Ze hadden zelfs de moeite genomen om © Han de Weerd en EXIF gegevens weg te halen.

Natuurlijk vind ik het leuk dat mijn foto bovenaan de Nu.nl website heeft geprijkt maar dat Getty Images met de eer strijkt vind ik echt niet kunnen. Ik heb recht op een vergoeding en die heb ik tot op heden niet gekregen.

Is het makkelijk voor mij te bewijzen dat het mijn foto is? Ja, dat is heel makkelijk te bewijzen aangezien ik beschik over het ‘digitale negatief’ oftewel, ik heb de RAW-file in mijn bezit en ben daar eigenaar van.

Hoe nu verder?

 

 • Onze Rechtsbijstandverzekering?

  Wij beschikken over een rechtsbijstandsverzekering dus heb ik deze zaak dezelfde dag nog aanhangig gemaakt.

  Binnen een paar dagen kwamen zij met het slechte nieuws dat de zaak op 2 punten was afgewezen.

 1. De dekking die zij verlenen betreft alleen voor zaken in Nederland en landen aangesloten bij de EU. Getty Images is gevestigd in Canada dus dat was jammer maar helaas.
 2. Zaken zoals Intellectueel Eigendom, Merkenrecht e.d. valt niet onder hun dekking. Ik had dus beter de kleine lettertjes moeten lezen. Dit is wel typisch gedrag dat bij een verzekeringsmaatschappij hoort. Wel geld ontvangen maar als ze er mee weg kunnen komen om niet uit te betalen of een dienst te verlenen dan doen ze dat zeker.
 • Getty Images

  Ik heb inmiddels contact opgenomen met Getty Images en een copyrightclaim bij hun neergelegd. Zij hebben inmiddels een antwoord gestuurd en kwamen met het verzoek of ik even op hun website mijn foto wilde opzoeken en het nummer daarvan wil doorgeven.

  Ik heb een paar pogingen ondernomen mijn foto te lokaliseren maar ik heb, tot op heden, mijn foto nog niet kunnen vinden. Of mijn foto bij hun op de website staat kan ik tot op heden niet bevestigen.

  Ik heb geprobeerd mijn foto d.m.v. de zoekterm ‘Fochtelooerveen’ te vinden en ik krijg keurig plaatjes uit Nederland te zien maar ook plaatjes uit Japan. In totaal een pagina of 150 en ik had geen behoefte al deze pagina’s af te gaan. Daarna heb ik de zoekfunctie verfijnd maar heeft dit, tot op heden, nog niet het gewenste resultaat opgeleverd.

  Ik aan Getty Images aangegeven de bewuste foto niet te hebben kunnen vinden en aan hun verzocht in hun klantenbestand te kijken naar hun klant, Nu.nl, om op deze wijze de bewuste foto eenvoudig te vinden.

  Ik wacht nu op een reactie Van Getty Images maar erg snel zijn ze niet.

 • NU.nl

  Uiteraard heb ik ook even contact gezocht met Nu.nl en heel vlot een antwoord gekregen van de schrijver van dit stuk. Hij gaf aan dat NU.nl een contract hebben met Getty Images en dat zij de foto via de website van Getty Images hadden verkregen.

  Zoals het er nu naar uitziet heeft NU.nl geheel ter goeder trouw gehandeld.

Wordt Vervolgd!

Het is mij er alles aan gelegen erkenning te krijgen voor mijn gebruikte foto maar of dat gaat lukken is nog maar helemaal de vraag. Gelukkig zijn er nog wel andere wegen die ik kan bewandelen om mijn recht als fotograaf van deze foto te verkrijgen.

Han