Na een afwezigheid van één jaar werden op vrijdag 10 en zaterdag 11 juni op Vliegbasis Leeuwarden de Luchtmachtdagen 2016 gehouden. Vrijdag was het een zonnige dag met 110.00 bezoekers.

Helaas liet de zon zich op zaterdag pas tegen het einde van de dag zien en met 170.000 bezoekers was dit de drukst bezochte dag. In totaal kwamen er verspreid over twee dagen ruim 280.000 bezoekers op de Luchtmachtdagen af.

Wereldprimeur

Onmiskenbare ster van het evenement was de Nederlandse F-35. Op heel Leeuwarden was het toestel te zien: zowel op afbeeldingen, als ook in de vorm van een model op ware grootte. Wie even een blik in deze mock-up wilde werpen, kon achteraan aansluiten in een meters lange rij. Daarnaast was het toestel er voor het eerst ook in het echt in Europa. Nog meer bijzonder was de deelname in de vliegshow, volledig geïntegreerd in de toch al spectaculaire Air Power Demonstration met Apache’s, Chinooks, F-16’s, een Hercules en een KDC-10. Een wereldprimeur.

Vliegshow

Het publiek keek tijdens de vliegshow verder naar beroemde demonstratieteams als Frecce Tricolori, Turkish Stars en op vrijdag the Red Arrows, ’s zaterdags afgelost door Patrouille de France. Solodemonstraties waren er onder meer van het Nederlandse Apache Solo Display Team, een Belgische F-16, een Slowaakse MiG-29, een Spaanse Eurofighter, een Tsjechische Saab Gripen en nog een Hind-gevechtshelikopter uit dat land. Op zaterdag had de organisatie voor de bezoekers van de Luchtmachtdagen nog 2 verrassingen in petto met het overvliegen van een KLM Airbus A330 en MD-11 van Martinair Cargo.

Naast de bezoekers op Leeuwarden, keken op pieken ruim 12.000 kijkers mee met de live stream op internet.

Han