Sinds 28 maart 2014 was ik de trotse eigenaar van een Canon 5D mark III naast mijn Canon 7D. In de winkel kwam ik nog de studiofotograaf Frank Doorhof tegen die mij aanraadde al mijn Canonspul te verkopen en voor Sony te gaan. Het bracht mij even aan het twijfelen maar heb uiteindelijk toch gekozen voor Canon en ik heb hier nooit spijt van gehad.

Op 29 januari 2015 maakte de Canon 7D plaats voor de Canon 7D mark II welke ik tot op heden nog bijna iedere dag gebruik om vogels te fotograferen.

Naast mijn twee Canons wilde ik graag een iets lichtere camera hebben die ik gemakkelijk naar musea e.d. kon meenemen. Ik had sinds begin 2013 een Fuji X20 compact camera met vaste zoomlens ter beschikking waar ik zeer tevreden over was.

Toen de Fuji X-T1 werd uitgebracht was het niet vreemd dat ik in één klap verliefd op deze camera en op 17 april 2015 ben ik deze gaan ophalen bij CameraNu in Urk. In de winkel raakten ik met de verkoper in gesprek en ik vertelde hem dat ik met Canon fotografeerde. Hij zei letterlijk; “Binnen een week verkoop je de Canons en gebruik je alleen nog de Fuji X-T1!”. Buiten het feit dat ik deze opmerking zeer ongepast vond dacht ik bij mezelf; “Dat zullen we nog wel eens zien!”.

De verkoper van CameraNu heeft ongelijk gekregen. Ik bleef nog steeds met mijn Canons fotograferen al merkte ik wel dat mijn zwaartepunt meer op mijn Canon 7D mark II lag dan op mijn Canon 5D mark III aangezien ik steeds meer vogels begon te fotograferen. Iets waar de Fuji X-T1 totaal ongeschikt voor was.

In de loop der jaren ging ik het meest op pad met mijn Canon 7D mark II en de Fuji T-X1. Toen de Fuji X-T2 uitkwam was dit zeker een verbetering maar ik mistte toch steeds een aantal dingen op deze nieuwe camera zodat ik deze niet heb gekocht.

Ik wilde nog graag een Canon EF canon 70-200mm f/2.8L USM IS type II maar toen Canon in 2018 met type III uit werd de keuze alleen maar moeilijker. De nieuwe Canon was beter maar ook duurder en nog steeds even zwaar.

Toen in september 2018 vanuit het niets de FujiFilm X-T3 werd aangekondigd en de specificaties bekent werden gemaakt was mijn eerste plan om T1 te verruilen voor de T3.

Na lang piekeren en peinzen besloot ik af te zien van de aankoop van een Canon 70-200mm lens en ook mijn FullFrame Canon 5d mark III en een aantal lenzen te verkopen. Het voordeel van een compactere en lichtere systeemcamera woog op tegen de voordelen van mijn FullFrame DSLR.

Op 25 september 2018 kocht ik mijn X-T3 met de kitlens en in de maanden daarop volgend werden een aantal Canon lenzen verkocht en kwamen er Fujinon lenzen voor terug. Ik moet wel zeggen dat de overgang naar de Fuji als hoofdcamera geen gemakkelijke was.

Voor mij was de “learning curve” erg stijl en mis ik bij tijd en wijle mijn oude vertrouwde Canon. Helemaal zonder DSLR hoef ik gelukkig nog niet aangezien ik nog steeds mijn vertrouwde Canon 7D mark II heb en deze gaat zo ie zo niet weg voor 2020.

Han